“Reiki je TIBETANSKA metoda stara nekoliko hiljada godina, a zasniva se na primeni životne energije koju svaki organizam sadrži u proseku od pet do deset odsto. Reiki nam omogućava da se napunimo tom energijom do 100 odsto. Ova metoda je u Srbiji je odobrena podzakonskim aktom 2007. godine, a tome je verovatno doprinelo to što Internetu postoji oko deset miliona naučnih istraživanja iz oblasti reikija, iako mnogi tvrde da je ova metoda neistražena.

Sa japanskog se Reiki prevodi kao:

Rei – Univerzalna, Božanska, Životna

Ki – energija.

Kako reiki “radi”, kako može da nam pomogne?

“Reiki može da pomogne ljudima sa različitim problemima. Ova metoda ne leči nijednu bolest, već celokupno biće, harmonizuje, detoksikuje, pomaže nam da sami sebe iscelimo. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da 95 odsto zdravstvenih tegova jesu psihosomatskog karaktera, što znači da se javljaju od stresa, negativnih misli, osećanja. Shodno tome, reiki može da pomogne u različitim slučajevima, ali recimo da postoje problemi na koje reiki deluje u ‘prvoj linji’: nesanica, migrena, jačanje imuniteta, vraćanje fizičke snage, redukovanje stresa, povećanje nivoa otpornosti na stresne situacije, respiratorne tegobe, poboljšanje raspoloženja“.

Reiki veština omogućava proticanje kroz ljudski energetski kanal, a time i kroz telo čoveka one količine Životne energije, koja je potrebna da osoba postigne psiho-fizičku kondiciju.

Reiki veština je prirodna za nas, ljude. Nije nam nimalo strana i deluje sasvim poznato kada prvi put dolazimo u dodir s njenom većom količinom. Osećaj dubokog zadovoljstva, mira i sigurnosti ispunjava čitavo biće.

Kanalisanje i usmeravanje Životne energije za unapređenje zdravlja tradicionalno se vrši polaganjem dlanova na određenu oblast tela. Takvo znanje postoji u svakome od nas, kao genetski kod za samoisceljivanje. Potvrda za to je naše nesvesno polaganje dlanova na oblast koja boli: bilo da je to glava, zubi, stomak, srce, povreda i slično.

Čovek podsvesno zna da polaganjem dlanova na bolno mesto, ako ništa drugo, može da olakša bol.

Reiki metoda nema štetna dejstva, niti može biti iskorišćena u negativne svrhe. Kompatibilna je sa svim postojećim veštinama i metodama lečenja, kao i sa tehnikama za duhovni rast, pored toga poboljšava njihov učinak.