Temeljne ideje razvio je 70-ih godina prošlog stoeća Japanac Kenzo Kase na temelju svog kliničkog iskustva prilikom čega je utvrdio da mnogi bolovi daju rezultat iz funkcijskih smetnji mišića i tkiva u području zglobova i njihovog međusobnog narušenog sklada. Problemi sa zglobovima postaju učestaliji zbog nesrazmerne snage i fleksibilnosti mišića oko zgloba. Metoda je razvijana i usavršavana gotovo 25 godina.

Temeljne funkcije i učinci kinesio tapinga

  1. Poboljšanje funkcije mišića: npr. nakon rupture mišića, tečnosti koja tom prilikom nastaje u međustaničnom prostoru uzrokuje povećanje pritiska, javljaju se bolovi, oticanje i povećanje tonusa mišića.
  2. Poboljšanje cirkulacije telesnih tečnosti: npr. kod oštećenja tkiva dolazi do izlivanja tečnosti u određenom području, što daje rezultat upalnom reakcijom.
  3. Redukcija boli: Lepljenje trake potiče podražaj mehanoceptora na koži. Nastali signali putem mehanoceptora stižu u leđnu moždinu, aktiviraju stanice za kontrolu u moždanom deblu i time smanjuju jačinu osećaja boli u mozgu.
  4. Podupiranje funkcije zgloba: Različitim načinom postavljanja kinesio tapinga utiče se na mišićni tonus, korigiraju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama.

Kontraindikacije za primenu metode kinesio taping

  • otvorene rane
  • nezaceljeni ožiljci
  • neurodermitisi i psorijaza
  • genitalne zone u prva 3 meseca trudnoće

Kako bi primena i učinak kinesio tapinga bio što svrsishodniji, terapiju ovom metodom mogu provoditi posebno izučeni fizioterapeuti više stručne spreme.