KINESIO TAPING je procedura korišćenja specijalnih elastičnih traka koje bez medikamenata koriguju funkciju mišića (olakšavaju pokret) i smanjuju bol imobilizacijom mišićne fascije (opne).

Kinezio tejping (kinezi traka) je terapeutska metoda koja je najpre postala popularna među sportistima. Koristi se već duže vreme u svrhu prevencije i lečenja sportskih povreda. Ova metoda se ne koristi isključivo za sportske povrede već i u lečenju drugih povreda. Metodu je razvio dr. Kenzo Kase 1970. godine u Japanu. Njegov glavni cilj je bio da se eliminiše bol i da se ubrza proces oporavka mekog tkiva.

Postoje brojne koristi ove metode- smanjena osetljivost mišića, smanjena bol u mišićima, smanjena ukočenost mišića koja se javlja posle nekih tretmana, ubrzano lečenje, smanjenje otoka, limfna drenaža i ubrzanje protoka krvi.

Kinezio tejping omogućava puno pokretanje mišića. Ne utiče negativno na cirkulaciju što znači da nema nikakvog uticaja na smanjen protok krvi. Kod rehabilitacije ova traka radi u kontinuitetu, tako da se svaki tretman može nastaviti za dva ili tri dana.

Koristi se za – balansiranje mišića i dovođenje mišića u stanje kada oni mogu normalno da funkcionišu – mišićni tejping

– Mehaničke, prostorne, ligamentne, limfne i cirkulatorne korekcije – korektivni tejping

Glavni fokus kinezio tejpinga je procena pacijentovog stanja. Procenjivanje stanja pacijenta, razmatranje kako simptoma tako i uzroka individualnih stanja su ključni za uspešan tretman.